Av. Çiğdem Kadıyoran

Öznemiz Adalet Olmalı

Av. Çiğdem Kadıyoran

Bir çoğunuzun sosyal medyadan veya haberlerden de takip ettiği üzere yakın bir zamanda İstanbul Valiliği kaymakamlık ve belediyelere “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgesi ile kısa bir uyarı yapmış: “alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmeler dışında kalan…” yani halka açık alanlarda içki içilmesinin yasak olduğunu, bu yasağa uymayanlara ise 617 TL para cezası kesileceğine dair genelgesini göndermişti…

Pek tabi sosyal medyadaki tepkilerden sonra bu yasağın yeni gelmediğini sadece hatırlatıldığını söyleyerek ve yanına kendi mazeretlerini ekleyerek bir kez daha gönlümüzü fethettiler…

İstanbul Valiliğinin mazeretinde ise açıklama şöyleydi: “İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur…”

Haydaaa! Özrü kabahatinden büyük sözünün en güzel oturduğu yer son zamanlarda…

Peki gelelim birkaç gün öncesine.

7 Eylül 2023 tarihinde İstanbul/Esentepe’de 15:30 civarında halka açık bir park alanında oturan 15 yaşındaki bir kız çocuğu önce sözlü tacize uğradı, sonra ardında suratına kaldırım taşı fırlatılmak suretiyle beş dişinin kırılmasına sebep olacak şekilde darp edildi.

Şüpheliler alkollü müydü? – Hayır

Olay gece mi yaşandı?  - Hayır

Nerede yaşandı? – Halka açık bir parkta.

Burada kimi suçlayalım? Asayiş olmuş masayiş, günah keçisi lazım bize! En iyi keçi ALKOL… Neden? Dinen caiz değil, en kolay insanları ikna edeceğimiz mesele... Yahu bir de adalet vardı, hatırladınız mı? Yargılayan, cezalandıran, adil bir sistemin başı, sahi o nerede bu arada?

İşte geldik esas sorunumuza… Yargı sisteminin bağımsız ve adil işlemediği bir düzende tüm dallarda suç oranları da artar, asayiş de sağlanamaz, bir süre sonra insanların adalete inancı da kalmaz. Belki de en vahimi vatandaşın adalete inancının bitmesidir. Bu o kadar acıdır ki; haklı hakkını aramaktan vazgeçer, haksız ise arsızlaşır önüne geçilmez.

İşte Sayın Valim sizlere gelen şikayetlerin artmasının tam da sebebi budur.

Öznemiz ADALET…

Yapılan tüm eylemlerden özne sorumludur aslında… Öznenin olmadığı cümle edilgendir. Edilgen cümlede ise ister alkol de ister cehalet de ister vahşet de, ne dersen de çünkü özne ortada yoktur.

Kaldı ki özneyi etkileyen nesnelerle ile incelersek eylemleri desuç oranlarının artmasının en büyük sebeplerinden biri de ekonomi ve mültecilerdir... Bu da ayrı yazımda yer alacaktır.

Yorumlar 1
MUSTAFA İLTERALP 22 Eylül 2023 22:42

HARİKA.....

Yazarın Diğer Yazıları