Durdu Güneş

Un Var Şeker Var, O Halde Niye Helva Yapmıyoruz?

Durdu Güneş

Bir zamanlar mahkumlar tarafından yapılmış tespihler ve küçük boncuklardan yapılmış kuşlar, maket gemiler vs. olurdu. Bunlar bireysel hobi olarak yapılır, mahkûm yakınları tarafından dışarı çıkarılırdı. Mahkumların iş gücü potansiyeli heba olurdu. 1997 yılında mahkumların rehabilitasyonu, meslek edinmesi ve üretime katkıda bulunması maksadıyla “Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu” kuruldu. Kurumun üç amacı vardı.

1. Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek.

2. Hükümlü ve tutuklulara bir meslek ve sanat öğretmek.

3. Ünitelerde üretilen ekonomik değerleri pazarlamak.

Bu kurumun mahkumlara kazandırdığı meslekleri,  ekonomiye katkılarını  ve başarılarını internetten öğrenebilirsiniz. İşyurtları satış mağazalarını dolaşarak bizzat görebilirsiniz. 

Şimdi ben aynı mantığın ve başarının başka bir alanda farklı bir şekilde gerçekleşebileceğini düşünüyorum. Her yıl hem özel hem kamu sektöründe binlerce kişi emekli olmaktadır. Bu kişilerin bir çoğu çalışma kapasitesine sahip ve tecrübeli meslek sahibi kişilerdir. Ancak yeni bir işyeri açmak ve para kazanmaktan ziyade hobi olarak, bir meşgale olarak oyalanacakları, üretecekleri bir alandan mahrumdurlar. Bu nedenle buradaki potansiyel heba olmaktadır. 

 Birçok emeklinin hem psikolojik sağlığını korumak hem de  üretime katkıda bulunmalarını maksadıyla imkanlar sağlanabilir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı Hayat boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Büyükşehir Belediyeleri, İlçe Belediyeleri işbirliği yapabilir. Nitekim İşyurtlarında Milli Eğitim ve Çalışma Bakanlığı ile işbirliği yapılmaktadır. 

Birinci Öneri Meslek ve sanat sahibi olan emeklilerin bu yeteneklerini kullanabilmelerine imkan sağlamak şeklindedir.

GÖNÜLLÜ HOBİ ATÖLYELERİ

Hedeflenen Amaçlar:

1- Her yıl hem özel sektörden hem de kamu sektöründen tecrübe sahibi binlerce kişi emekli olmaktadır.  Bu kişilerin birçoğu ekonomik bir gelir elde etmekten ziyade kendilerini yormayacak, ruh ve beden sağlığını korumak için meşgaleye ihtiyaçları vardır.  Hobi atölyeleri bu ihtiyacı karşılayacaktır.

2- Bir meşgalesi olmayan, ama kahvehane alışkanlığı vs olmayan emekliler atıl katıldıkça hem aile içindeki huzurları kalmamakta, hem de boşluğa düşmektedir. Bir işe yaradığını ve hala insanlığa faydalı olduğunu düşünmek onların mutluluğuna katkı sağladığı gibi tecrübelerini gençlere aktararak tecrübeleri boşa gitmeyecektir.

3- Emekliler hobi atölyesine gidip gelmeleri nedeniyle hayatın dışında kalmayacak, sosyal etkileşimde rol alacaklardır.

4- Gençler kendilerine uygun olarak hobi atölyesinde yeni bilgiler ve yetenekler kazanabileceklerdir.  Hobi Atölyeleri gençlerin ruh sağlığına, motivasyonlarına ve iş imkanlarına yardımcı olacaktır.

Bir söz vardır. “Yaşlılar yapabilse, gençler bilebilse” Hobi atölyeleri yaşlıların tecrübeleriyle gençlerin enerjisini bir araya getirme projesidir. Böylelikle tecrübe bilgi, görgü aktarımında sinerjik bir başarı elde etmek mümkün olacaktır.

Etkinlik Önerisi:

1-Gönüllü Hobi atölyeleri Belediyelerin (Çalışma Bakanlığı da olabilir) organizesinde gönüllülük esasına göre oluşturulan bir organizasyondur. Belediyeye (kamuya ait) ait atıl binalar ya da kirası çok düşük binalar bu iş için tahsis edilebilir.

2- Çalışma Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumuyla iş birliği yapılarak Hobi Atölyelerinde verilmesi istenilen meslekler ya da hobiler konusunda bir çalışma yapılabilir. Örneğin, yazarlık kursu, tiyatro kursu, kişisel gelişim kursu, proje hazırlama kursu vs. Bunlar belirlendikten sonra bu alanlarda gönüllü olarak etkinliklere katılacak ders verecek kişilere duyuru yapılır.  

3-Hobi Atölyelerinde ders alabilecek kişilere de duyuru yapılır. Durumları değerlendirilir. 

4-Belediye (ya da kamu kurumu)  eğitimcilerin yol parası, yemek parası gibi asgari giderlerini karşılayabilir. Esas olan gönüllü hizmettir. Bu faaliyetin bir iyilik hareketi olarak ortaya konması esastır.

5-Başlangıçta pilot bir uygulama yapılır. Sistem oturdukça yaygınlaştırılır.

(Böyle bir organizasyonda ben gönüllü olarak görev alabilirim)

İkinci öneri hobi anlamında bir meslek ve sanat öğrenmek isteyen emeklilere yöneliktir.

EMEKLİLER HOBİ ATÖLYELERİ

Hedeflenen Amaçlar:

1- Emekli olmuş, ancak hem kendini geliştirmek hem de zaman geçirmek için açılacak hobi atölyelerinde bir şeyler üretmek.

2- İş yurtlarında nasıl ki mahkumlara meslek ve sanat öğretmek  böylelikle  onları hem rehabilite etmek hem üretime katkı sağlamak mümkün oluyorsa aynı şekilde emekli olmuş ama bir riske girmeden çalışmak isteyen emeklilere de böyle bir organizasyon yapılabilir.

3- Burada üretilen ürünler Belediyenin satış yerlerinde ucuz bir şekilde halka arz edilebilir. İş yurtları benzeri bir pazarlama mümkün olabilir. Böylelikle âtıl iş gücü ve üretme gücü aktive edilebilir.

Etkinlik Önerisi:

1- Bu konu projelendirilerek, internet üzerinden duyuru yapılıp önce emeklilerin potansiyelini belirlemek gerekir. Sonra bunlar üzerinde çalışarak hangi alanda hobi atölyesi açılacağı kararlaştırılabilir.

2- Bu konuda yine Belediyelere ya da kamu kuruluşlarına ait  âtıl binaları kullanılabilir. İş yurtları Genel Müdürlüğü ile iş birliği yapılabilir. 

4- Başlangıçta küçük çapta pilot bir uygulama yapılabilir. Talep arttıkça geliştirilebilir.

Şimdilik bu düşünce sadece bir taslaktır. Ama bu konuda adım atılacak olursa olgunlaştırıp mevzuatı oluşturulabilir. Nasıl ki İşyurtları kurumu atıl olan hükümlü ve tutukların meslek ve sanat potansiyelini aktive edip faydalı bir üretime ve istihdama dönüştürmüşse aynı şey potansiyel olarak emeklilerde de mevcuttur, istenirse aktive edilebilir. Benden düşünmesi.

Yorumlar 1
Ethem GÖKTÜRK 16 Temmuz 2023 10:12

Durdu Bey, çok yerinde bir teklif gündeme getirmiş. İnsanlar, emekli olsalar da hayat devam ediyor. İşleyen demir pas tutmayacağı için emeklilerin zinde kalmasını sağlayacak bu tür girişimler, aslında onların yükünü toplumun omuzlarından alacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları