Murat Sönmez

Belediye Başkanları Unutulmaz

Murat Sönmez

Milletvekilliği makamına oldum olası mesafeli yaklaşmışımdır. Bu makamın toplumsal özelliğinden uzaklaşıp kişisel bir makam oluşturduğunu düşünenlerdenim. Zaten geçmişten bugüne iz bırakan milletvekili sayısına baktığımızda da bir iki isimden öteye gidemiyoruz.  

NOT: Burada Merhum Milletvekilimiz Ali Rıza Septioğlu ve Sayın Mehmet Kemal Ağar’ı bu düşüncemin dışında tutuyorum. 

Ama belediye başkanlığı makamının böyle olmadığını düşünüyorum. Ve önümüzde yapılacak olan seçimlerin de bu anlamda çok ama çok önemli olduğunu inanıyorum.

Belediye başkanı bir şehrin özel yeteneklere sahip sihirbazıdır. Bazen büyük, bazen de küçük dokunuşlarla şehre güzellikler getiren kişidir. 

Belediye başkanı bir markadır. Yapılan ya da yapılmayan tüm işlere kendi notunu ve markasını yazan kişidir.

Belediye başkanı ekibiyle var sözü kısa vadede önemlidir ama uzun vade de belediye başkanı sadece ve sadece adı ile kalıyor. 

Aranızda Süleyman Selmanoğlu veya Mücahit Yanılmaz’ın ekibini hatırlayan var mı? Geriye Süleyman Bey ve Mücahit Bey dönemi demekten gayrı bir cümle söylenemiyor. 

Belediye Başkanı eserleri ile var. Bu eser bir mimari yapı da olur, şehre kültürel ya da ekonomik bir katkı da olabilir. 

Yol yamamayı, süs bitkisi dikmeyi, çöp toplamayı ya da asfalt serimini belediyeciliğin yıldızlı işlerinden sayanları bilmem ama belediyecilik bunların çok ama çok üstünde hizmet bekleyen bir görevdir. 

Belediye başkanı bir şehrin aynasıdır. O şehre giren her inanın ve o şehirde güne uyanan her vatandaşın baktığı her noktada gördüğü kişidir. 

Belediye başkanı bir şehrin anahtarıdır. Gelecek güzel günlere aralanacak kapıyı açmasını bilecek ve yeniliklerle dolu bir dünyayı görev yaptığı şehrine kazandıracak anahtar. 

Belediye başkanı bir CEO dur. Şehrine ekonomik kazanımlar sağlama adına şehrini bir marka değer olarak görecek ve bu markayı sadece ulusal değil, uluslararası arenada bilinir ve kazanır bir hale getirecek.

İşte bu yüzden belediye başkanı seçmek milletvekili seçmekten çok daha zor ve kutsal bir iştir.

Burada ayrıca bir not daha düşmek istiyorum. Mevcut belediye başkanımız Şahin Şerifoğulları da dahil olmak üzere, belediye başkanlığı için aday adayı ve aday olacak tüm siyasilerin  ve seçilecek başkanın da Elazığ Belediyesi adına merhum Belediye Başkanımız Hamza Yanılmaz dönemini dikkatle okuyup notlar almasını tavsiye ederim. 

Şimdiden tüm belediye başkan aday adaylarının ve aday olacak isimlere başarılar dilerim.  

 

Yazarın Diğer Yazıları